Lyhyet kannat

Päivitetty 5.4.

HUUMAUSAINEPOLITIIKKA

Kannabiksen myynti on laillistettava Coloradon malliin, huumausaineiden käytöstä ei tule rangaista. Anssi Ylönen on tästä kirjoittanut hyvin, ei kauheasti lisättävää. Aiheesta olen kirjoitellut muutamaan otteeseen.

NATO

Kantani on lievän kielteinen. Maailmanpoliittinen tilanne on kehittynyt varsin huolestuttavaksi, mutta en ole vakuuttunut siitä, että Suomen asema on turvattu sillä, että liitytään Natoon. Siinä on se toinenkin puoli. Kantani Natoon on vähemmän kielteisempi nyt, mitä pari vuotta sitten, koska kieltämättä tuo maailmanpoliittinen tilanne on huolestuttava. En pidä Venäjää tällä hetkellä turvallisuusuhkana Suomelle, mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä.

KOULUTUS

Ei pidä leikata resursseja millään oppiasteella. Tällä hetkellä tilanne esim. lukioiden suhteen on hyvin huolestuttava. Säästöt ovat näennäisiä, sillä jos oppimiseen tulee lukiossa puutteita, niin niiden paikkaaminen korkeakouluissa maksaa yhä enemmän. Itsenäisen opetuksen lisääminen tulee olemaan osalle oppijoista ongelma. Aiheesta kirjoitimme yleisönosastollekin 2014 joulukuussa Vasemmistoliiton Susanna Koistisen kanssa.

TUTKIMUS

Esko Valtaoja kirjoitteli tästä hyvin hiljattain. Suomi on tehnyt lyhytnäköistä tiedepolitiikkaa ja tulevaisuudessa vaaditaan huippuosaamista yhä enemmän. Tutkimuksen rahoitus pitää turvata.

PERHEPOLITIIKKA

Kannatan 6+6+6 -mallia. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden katson olevan enemmän lapsen kuin vanhempien oikeus.

Vanhemmuuden kustannukset pitäisi kustantaa molempien vanhempien työnantajien kesken. Lapsiperheiden rahallinen tukeminen on mielestäni tärkeää, koska lapsi ei voi omia vanhempiaan ja olosuhteitaan valita. On tärkeää, että lapsilla on turvattu toimeentulo huolimatta siitä millaiseen perheeseen syntyy.

Lapsilisäjärjestelmä pitäisi palauttaa siihen tilaan, missä se oli 2014 vuoden alussa. 2014 vuoden aikana tehdyt muutokset olivat typeriä eli ensin vähennetään ja sitten tehdään jotain veroalesysteemeitä. Lapsilisien tulisi olla universaaleja eli kaikille perheille tuloista riippumatta. Parempituloisilta ne verotetaan kyllä pois, joten on ihan turha monimutkaistaa systeemiä tekemällä siihen poikkeuksia ja lisää poikkeuksia. Pätee myös moniin muihinkin tukiin. Lapsilisää tulisi maksaa täysi-ikäiseksi asti, jonka jälkeen perustuloa.

RUOTSIN KIELEN PAKOLLISUUS

… on poistettava. Tästä olen joskus kirjoittanut oman blogitekstin. Sitä voisi hieman ehkä päivittää siltä osin, että pakollinen B-kieli voisi alkaa jo esimerkiksi 3. tai 4. luokalla.
EUTANASIA

Laillistettava.

PERINTÖVERO

Vähiten haitallisimpia veromuotoja ja melko harmiton vähävaraisille. Tulee säilyttää, mutta ehkä yritysten sukupolvenvaihdoksia tulee helpottaa esimerkiksi maksuaikaa lisäämällä. Nykyinen kaavailtu esitys taisi olla, että nostetaan seitsemään vuoteen.

MAAHANMUUTTOPOLITIIKKA

Työperäistä maahanmuuttoa pitäisi helpottaa, jos meille on osaajia oikeasti tulossa. Humanitääriseen maahanmuuttoon eli pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen täytyy Suomenkin osallistua, se on meidän kaikkien yhteinen velvollisuus. Kiintiöitä ei sen sijaan tule kasvattaa ilman, että samalla nostetaan kotouttamiseen tarkoitettuja määrärahoja. Maahanmuuttajien integraatioon on tärkeä panostaa, koska meillä on valitettavasti Euroopassa hyviä esimerkkejä maista, missä ongelmia on syntynyt huonolla politiikalla.

TEKIJÄNOIKEUDET

Ei ole lähtökohtaisesti kauhean hyvin Suomen päätäntävallassa edes, mutta esimerkiksi suoja-aikaa lyhentäisin ja lisäisin vapautta toteuttaa itseään epäkaupallisesti, esim. remixien muodoissa. Tekijänoikeuksista olen kirjoittanut aiemmin muutamaan otteeseen. DJ-lisenssejä ja tekijänoikeutta käsittelevästä tekstistä tuli vielä iso hitti, lähes 40000 lukukertaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s