Vuoden 2015 parhaat elokuvat

Ei ole hetkeen tullut blogattua, mutta koska copypasteaminen on helppoa, niin laitanpa tähän leffasuositukset viime vuoden parhaista elokuvista. Elokuva on joko julkaistu 2015 tai saanut ensi-iltansa Suomessa 2015.

PARHAAT TEATTEREISSA PYÖRINEET ELOKUVAT

Leviathan

Vodkaa, korruptiota ja mustaa huumoria. Tyly tarina venäläisestä pikkukylästä ja kaikkien kehujen arvoinen.

Turisti

Pohjoismaisen miehen rooli kohtaa force majouren, josta seuraa vaivaantuneita tilanteita. Vähäeleinen ja toimiva draamakomedia.

The Assassin

Helkutin kaunis elokuva salatappajasta, joka vaihelee ammattinsa kanssa muinaisessa 700-luvun Kiinassa.

Whiplash

Vain entinen natsi taitaa jazzin. Schillinger opettaa kunnianhimoista jazzrumpalia ja meinaa katsojankin psyyke käydä vähän kierroksilla. Paras musiikkitrilleri, jonka olen nähnyt!

Mad Max: Fury Road

Puhdasoppinen vanhan liiton toimintaelokuva ilman turhaa kikkailua. Hyvällä maulla toteutettu.

Väkivallan vuosi

Pienistä asiosta punoutuva rikosdraama, jossa pahat eivät ole täysin pahoja, hyvät eivät täysin hyviä, mutta paska valuu kuitenkin aina pohjalle.

45 vuotta

Vanhuus on uusi musta. 45 vuotta aviossa ja avioliittoa palaa ravisuttelemaan 50 vuotta vanhat asiat. Vahvaa draamaa, joka tuskin puhuttelee ketään alle parikymppistä, mutta elämää jo nähneitä sitäkin enemmän.

تاکسی‎ (Taxi Teheran)

Feikkidokumenttia elokuvantekijästä, joka teeskentelee ajavansa taksia. Jafar Panah käsittelee Iranin arkea hauskalla tavalla, mutta koska hänen elokuviaan ei kotimaassaan julkaista, niin sen pääsee näkemään vain muu maailma.


Love, Ex Machina, What We Do in the Shadows ja Inside Out melkein mukana, mutta eivät ihan samalle tasolle päässeet noiden kanssa. Lovesta saattaisin tykätä uusintakatsomisella vielä enempi.

PARHAAT 2015 JULKAISTUT ELOKUVAT, JOITA EI NÄHTY SUOMESSA TEATTERILEVITYKSESSÄ:

The Lobster

Kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin brittikomedia absurdaniasta. Sinkut laitetaan uudelleenkoulutusleireille, jossa pyritään löytämään uusi puoliso. Jos et onnistu, muutut eläimeksi. Erittäin huvittava pätkä, jossa on melkoinen näyttelijäkaarti.

สุสานกษัตริย์ [Cemetery of Splendour]

Weerasethakul ja maaginen realismi. Unenomainen ja epätodellinen fiilis vahvasti läsnä, mikä sopii hyvin elokuvaan, jossa on nukkuvia sotilaita jossain Thaimaan sotilassairaalassa viidakon laidalla.

World of Tomorrow

Don Hertzfeldt on nero ja sen todistaa jälleen tämä 17-minuuttinen scifi-aiheinen tikku-ukkoanimaatio. Hulvatonta mustaa huumoria, huhhuh.

Tangerine

Transprostituoidut Losissa jouluaattona. Mustasukkaisuutta ja katuelämän raadollisuutta höystettynä hyvällä määrää huumoria ja inhimillisyyttä. Kuvattu iPhonella, jota ei heti uskoisi.

Victoria

Lähes 2½-tuntinen yhdellä otolla Berliinissä kuvattu rikosdraama hakee toteutuksessaan vertaistaan. Sokurovin Russian Ark oli hyvä kokeilu, mutta tämä onnistuu elokuvana huomattavasti paremmin. Hyvää ja luontevaa dialogi höystettynä adrenaliinihuuruisilla kohtauksilla. The Heat kohtaa Rakkautta ennen -trilogian.

Aferim!

Romaniassa oli toisenlainen meno joskus satoja vuosia sitten. Paikallinen nimismies lähtee poikansa kanssa etsimään karannutta mustalaista. Ihmisarvo ja tasa-arvo olivat eri sfääreissä.

Arabian Nights – Vol 1., 2. ja 3.

Melkoinen möhkälehän tämä oli Miguel Gomezin uutukainen oli, kuusi tuntia. Tuhannen ja yhden yön tarinoita sovitettuna 2010-luvun talousvaikeuksissa vellovaan Portugaliin. Erikoisia tarinoita, jotka muodostavat… no jonkinlaisen kokonaisuuden. Kolmessa elokuvassa näitä tarinoita oli tyyliin parikymmentä. Taso vaihtelee, mutta homma pysyy mielenkiintoisena.

Siinä vähän suosituksia, jos katseltavasta on puutetta. Näkemättä on kuitenkin vielä monia kuten:

Dheepan

Pieni siskoni

Sicario

Rams

Mandariinit

Straight Outta Compton.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s