Miksi keski- ja vähätuloiset kannattavat perintöverosta luopumista?

Taloussanomat uutisoi suomalaisten varallisuuseroista.

“Varakkain kymmenes omisti noin 45 prosenttia Suomen nettovarallisuudesta. Vuoteen 1994 verrattuna varallisuusosuus on noussut noin kuusi prosenttiyksikköä.

Vähävaraisempi puolikas kotitalouksista omisti vain seitsemän prosenttia nettovarallisuudesta.”

Näiden lukujen valossa on jotenkin hämmentävää, miten keskiluokka ja monet vähävaraisemmat on saatu sille kannalle, että perintöverosta tulisi luopua. Jos sitä summaa ei kerätä perintöveroista, niin se kerätään jostain muualta, esim. palkoista ja ruokaostoksista. Tai jos sitä samaa summaa ei kerätä ollenkaan, niin se karsitaan palveluista. Ja palveluiden karsimiset yleensä kohdistuu pahiten sinne pienituloisiin, mutta myös keskiluokkaan. Kaikki verotus aiheuttaa jonkinlaista kitkaa taloudelle, mutta perintövero on yksi vähiten haitallisimmista veroista, mitä meillä on. Perintöveron poistumisesta kärsisivät lopulta kaikki ne, joilla on omaisuutta keskiarvoa vähemmän eli valtaosa suomalaisista. Perintöveron poistamista ajaa todella aggressiivisesti juuri se porukka, jotka siitä eniten hyötyvät ja he koittavat naamioida asian niin, että tässä ajettaisiin vähävaraisten ja keskiluokan etua. Ei ajeta, siinä meitä yritetään viilata linssiin.  Yli puolet perijöistä ei tälläkään hetkellä maksa perintöveroa Verohallinnon mukaan.

“Verohallinnon tilastoista käy ilmi, että valtaosa tuosta perillisten joukosta – 85 000 – saa nollaverolipun eli ei joudu maksamaan perintöveroa laisinkaan. Heidän perintöverotuksessa vahvistetun perinnön arvo on siis alle 20 000 euron verotusrajan.

Perintöveroa vuosittain maksavista 65 000 suomalaisesta taas valtaosa saa perintöpotikseen summan, joka liikkuu haarukassa 20 000 – 50 000 euroa.”

Tero Uuttana (vihr.), YTM, festivaalituottaja ja kulttuurialan sekatyöläinen

Jyväskylä

Olen ehdolla eduskuntavaaleissa Keski-Suomen vaalipiirissä. Kampanjaani varten voi lahjoittaa rahaa Vihreiden nettisivujen kautta. Parhaiten poliittisia näkemyksiäni seuraa Facebookissa ja Twitteriin liityin hiljattain.

One thought on “Miksi keski- ja vähätuloiset kannattavat perintöverosta luopumista?

  1. Pingback: Automaatio tulee, onko Suomi valmis? | Tero Uuttana – Toisenlainen näkökulma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s