Jäädytetään julkisen sektorin palkat

Tällä viikolla on uutisoitu, että hallitus pohtisi sosiaalietuuksien jäädyttämistä. Nimetön demarilähde sanoo Taloussanomien mukaan, että “”järkevää säästettävää ei löydy”. Itse keksisin paljonkin järkevämpiä, isoimpana esimerkkinä vaikkapa esimerkiksi maataloustuet, mutta ei nyt lähdetä siihen keskusteluun. Sen sijaan ehdottaisin niinkin radikaalia asiaa, että jäädytetään julkisen sektorin palkat. Minusta on ei ole kauhean humaania ehdottaa sitä, että kaikkein vähävaraisimmilta, eli ainoastaan tukien varassa eläviltä, jäädyttettäisiin etuudet. Eli käytännössä ne pienenisivät, koska inflaatio syö niiden ostovoimaa. Sen sijaan jo työssäkäyvien etuuksia olisi kohtuullisempaa karsia. Ei se hauskaa ja kivaa ole, mutta jotain on tehtävä budjettivajeen kiinnikuromiseksi eikä veroillakaan ihan kaikkea alijäämää voida paikata.

27 prosenttia työvoimasta työskentelee julkisella sektorilla eli n. 650000 ihmistä. Jos heidän palkat jäädytetään, niin ei puhuta ihan pienistä säästöistä. Itse voisin jopa mennä niin pitkälle, että olisin valmis leikkaamaan julkisen sektorin palkkoja väliaikaisesti kunnes talous saadaan taas kuntoon. Leikkaukset voitaisiin esimerkiksi kohdistaa julkisen sektorin työntekijöille, joilla tulot ovat yli julkisen sektorin mediaanipalkan. Esimerkiksi suurituloisimman desiilin palkkoja voitaisiin pudottaa 5%, sitä seuraavan desiilin 4%, sitä seuraavan desiilin 3% ja niin pois päin. Mediaanipalkkaa palkkaa tai sen alle saavilta jäädytettäisiin tulot palkat toistaiseksi eli korotuksia ei tulisi. Ehkä jopa sellaisen myönnytyksen voisi tehdä, että alimman desiilin palkat kasvaisivat sen prosentin tai inflaation verran.

Miltä kuulostaa? Minä olen sitä mieltä, että julkisen sektorin palkkojen tulisi joustaa talouskriisien alla alaspäin jo ihan sen takia, että silloin vältytään osittain irtisanomisilta. Minua vähän ihmetyttää, että miten julkisuudessa tätä ajatusta ei ole heitelty ilmaan juuri ollenkaan, vaikka monissa muissa Euroopan maissa on vastaavia toimenpiteitä jo tehty julkisen talouden tasapainottamiseksi. Ei kukaan nälkään kuole, vaikka paremmin tienaavalta puolikkaalta siipaistaan palkkoja, ja jos sitä alemmat palkkaluokat jäädytetään. On vain pidettävä huolta, että se huonoiten tienaava osa pärjää, oli ne sitten palkkatyöläisiä tai tukien varassa eläviä.

3 thoughts on “Jäädytetään julkisen sektorin palkat

  1. virkamiesten osalta ymmärrän tämä jollain tasolla, mutta suurin osa julkisen sektorin työvoimasta on opettajia ja sairaanhoitajia. Jos haluat niiden palkat jäädyttää, niin onnea yritykselle 🙂

    • Jos koko julkisen sektorin palkoille tehdään toimenpiteitä, niin vaikea kuvitella, että opettajat ja sairaanhoitajatkaan kauhean paljoa asialle mahtavat. Opettajien lakkoilu itse asiassa vain säästää julkista rahaa, joten niillä ei ole kauhean tehokasta lakkoasetta tässä tilanteessa. Sairaanhoitajien lakkoilua taas käsittääkseni rajoittaa laki, ja ihan syystäkin. Jos kaikki julkisen sektorin työntekijöiden liitot olisi yhtenä rintamana, niin voisi ehkä onnistuakin, mutta yksittäisten liittojen vastaanhakoilu saisi varmaan ne yksittäiset liitotkin huonoon valoon.

  2. Samananlaista ajatusta olen pyöritellyt itsekin. Esimerkiksi jos jäädytettäisiin siksi aikaa, että saadaan valtion talous tasapainoon (formaalimpi määritelmä esim. valtion budjetti nollille tai ylijäämäiseksi). Näin tulisi varmasti virkamieskunnalle kannustetta miettiä julkisen sektorin säästökohteita aivan eri pieteetillä. Tähän vaadittaisiin toki esimerkin näyttämistä sieltä huipulta, eli 5-10 % heti kärkeen kun kansanedustajat leikkaavat itseltään, niin syntyy jotain uskottavuutta yritykselle.

    Tiettyä siirtymäaikaa tähän tulisi, kun nykyiset palkkasopimukset lienevät monivuotisia. Kansantaloudellisesti tulisi kotimaisen kysynnän kasvun taittuminen ongelmaksi, mutta onko se nyt sitten niin suuri ongelma verrattuna nykyiseen (hallitsemattomaan) velkaantumiseen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s