Uhanalaisten kalalajien myynti tulisi kieltää Suomessa ja EU:ssa

Uhanalaisten nisäkkäiden lihaa kukaan ei kuvittelekaan saavansa kaupan tiskiltä. Sen sijaan uhalaisia kalalajeja saa edelleen ostaa kaupoista ilman, että kukaan siitä mitään sanoo ja harva edes mainitsee kalakannan uhanalaisuudesta. Liikakalastus on merkittävä ongelma, jossa ei ole kyse ainoastaan luonnon monimuotoisuudesta vaan kyse on myös kalastajien toimeentulosta sekä siitä, että erilaisia kaloja voi syödä tulevat sukupolvetkin. Se ei myöskään ole taloudellisesti järkevää pitkällä tähtäimellä. Tällä hetkellä tilanne on varsin kriittinen monien lajien kohdalla. Yksittäinen kuluttaja ei voi asialle tehdä  juuri muuta kuin ostaa MSC-sertifikaatilla varustettua kalaa (tai kotimaista järvikalaa, joista harva on uhanalainen). WWF:n kalaopas on mainio apuväline jokaiselle kuluttajalle.

Se ei kuitenkaan riitä, että yksittäiset kuluttajat tekevät valintoja. Kansallisella ja EU:n tasolla täytyy toimia asian eteen. Suomi voisi olla suunnannäyttäjänä asiassa ja kieltää uhanalaisten kalalajien pyynnin sekä niiden myynnin. Jos joku vapaakauppasopimus sen kieltää, niin sen voi ohittaa, ei kukaan muukaan maa noudata kaikkia sopimuksia niin orjallisesti kuin Suomi (Ylipäätään surkeilla kansainvälisillä sopimuksilla tulisi pyyhkiä takamusta, jos tilanne sitä vaatii). Tämän lisäksi asiaa tulee ajaa EU:n tasolla, mutta myös muulla kansainvälisellä tasolla. Jo se, että EU:ssa kiellettäisiin uhanalaisten kalalajien pyynti ja myynti, olisi merkittävä askel eteenpäin.

Uhanalaisuuden määrittelisi joku tieteellisesti riippumaton taho, joka vuosittain (tai parin vuoden välein, mikä nyt sitten olisi järkevä aikaväli) tarkistaisi sen, että mitkä kalalajit ovat uhanalaisia. Lajit tulisivat kiellettyjen listalle, kun kanta on liian pieni ja pysyisivät siellä niin kauan kunnes kalakanta olisi riittävän suuri, ettei se ole vaarassa romahtaa. Kalakantojen kestävyyttä tulisi tarkkailla ja kalastuskiintiöit asettaa järkeviin mittoihin. Kalastuskiintiöillä ei kuitenkaan voida puuttua globaaleihin ylikalastusongelmiin, joten sen vuoksi myynnin kieltäminen on perusteltua.

Tässä on minun näkemykseni kalapolitiikkaan. Täysin aukottoman nerokas ehdotukseni tuskin on, mutta kritiikkiä on sallittua esittää. Niin kauan kuin mitään ei kansallisella tai EU:n tasolla asialle tehdä, niin suosittelen ihmisiä välttämään uhanalaisten kalalajien ostamista ja suosimaan lajeja, joiden kalakanta on kestävällä pohjalla.

Muulla netissä:

WWF vaatii: Uhanalaisille kalalajeille sama lainsuoja kuin uhanalaisilla nisäkkäillä

Vihreät – Kestävään kalastuspolitiikkaan tuhon tieltä

Helsingin Sanomat – Ylikalastusta on vaikea vähentää 

Suomen kuvalehti – Ostitko vahingossa uhanalaista kalaa?

Greenpeace – Uhanalaisten kalojen myynti yleistä Pohjoismaissa – entä Suomessa?

Voice – Jasper Pääkkönen suuttui S-ryhmälle – Vihainen palautekirje levisi julkisuuteen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s