Suomen päihdepolitiikka on naurettavaa pelleilyä osa 4 – Huumeiden käyttäjien rankaiseminen ja opiaattien ilmaisjakelu

MOT:ssä tuli tänään juttua otsikolla “Huumemalli haussa”. Löytyy Yle Areenasta vielä seitsemän päivän ajan (minkä ihmeen takia muuten vain seitsemän päivän, eikös tuo ole kuitenkin ihan Ylen omaa tuotantoa?). Ohjelmassa oli vähintäänkin yksi leuat loksauttava kohtaus, kun meidän sisäasiainministerimme Päivi Räsänen lausui kutakuinkin, että vankila on hyvä juttu, koska huumeriippuvaiselle voidaan tarjota sitä hoitoa. No joo, totta tämä, mutta vankilalla harvemmin on ihmisen yhteiskuntakelpoisuuden kannalta muuten juuri positiivisia vaikutuksia. No mutta kuitenkin Portugalissa on siis dekriminalisoitu huumeiden käyttö. Käytöstä ei rangaista eikä pienien määrien hallussapidostakaan vaan kiinnijääneet ohjataan hoitoon. Portugalin tapauksesta on kirjoiteltu yllättävän paljon viime aikoina (esim. täällä ja täällä), koska tulokset ovat olleet hyviä.

Minua on pitkään ihmetyttänyt se, että minkä vuoksi Suomessa edelleen huumeidenkäyttäjiä rangaistaan teosta. Kuinka moni oikeasti jättää käyttämättä huumeita rangaistusten vuoksi? No varmaan jokunen, mutta se ei selkeästikään toimi, jos vertaa liberaalimpien maiden käyttäjälukuja. Huumeiden käytön rankaisemisesta ei hyödy yhteiskunta tai huumeriippuvaiset. Se ajaa huumediilerit ja niiden käyttäjät samaan leiriin. Sakkoja jakelemalla lähinnä huvikäyttäjiä rupeaa ärsyttämään ja huumeriippuvaiset ei parane. Opiaattiriippuvaisten kohdalla todennäköisemmin joutuvat vain taloudellisesti tiukemmalle, mikä ajaa heidät tekemään rikoksia, jotta voivat huumeita hankkia. Ja koska kun kontaktit on olemassa, niin osa varmaan rupeaa myymään niitä huumeita maksaakseen sakkoja. Ja tämä vain pahentaa tilannetta.

Myynnin laillistaminen on sitten eri keskustelu enkä lähde siihen tällä kertaa. Asia, minkä tahdon tuoda esille järkevänä huumausainepolitiikka on opiaattien jakelu ILMAISEKSI. Kyllä, luitte oikein, ILMAISEKSI. Kuulostaa varmaan aiheeseen perehtymättömien korvaan älyttömältä, mutta esimerkiksi Tanskassa ja Sveitsissä näin tehdään ja Saksassa ja Hollannissakin on kokeiltu. Tulokset ovat hyviä.

Mikä on suurin ongelma yhteiskunnalle huumeriippuvuudessa? Se ei ole työkyvyttömyys tai se, että ihminen vahingoittaa itseään. Se on se, että huumeriippuvaiset tekee ns. huumerikoksia, jotta voisivat rahoittaa harrastustaan. He rupeavat kaupittelemaan huumeita, suorastaan tyrkyttävät niitä nuorille. Kannabis oli loppu, miten ois amfetamiinia vähän? Sen lisäksi huumeriippuvaiset monesti varastelevat asioita ja myyvät niitä. Ja niin päin pois. Rahat päätyvät yleensä järjestäytyneelle rikollisuudelle, jonka yhteiskunnallista haitallisuutta ei nyt varmaan tarvitse sen enempää perustella. Totean vain, että se on paha juttu.

Huumeet eivät ole oikeasti merkittävän kalliita. Kalliita niistä tekee niiden laittomuus. Mutta jos esimerkiksi valtion lääkeyhtiö valmistaa opiaatteja, niin mitenkään älyttömän kallista se ei ole. Opiaattien jakaminen ilmaiseksi narkomaaneille on siis suhteellisen halpaa. Mitä tästä seuraa? Siitä seuraa, että huumerikokset vähenee, koska harrastustaan ei tarvitse rahoittaa rikoksilla. Huumeiden myynti vähenee, koska asiakkaat saa ainetta ilmaiseksi klinikalta. Huumekuolemat vähenee, koska esimerkiksi tasavahva ja puhdas heroiini on noin ziljoona kertaa turvallisempaa kuin se, mitä katukaupassa liikkuu. Katukaupan heroiini sisältää epäpuhtauksia, ja on yleensä jatkettu ties millä aineella, jotka monesti ovat ihmiselle paljon haitallisempia kuin se itse huume. Ja sen lisäksi järjestäytynyt rikollisuus saa vähemmän rahaa. Jos puhutaan globaalilla tasolla, niin kansainvälisen huumekaupan vaikutukset ovat aika merkittävät. Euroopassa tietysti hieman eri tilanne, mutta esimerkiksi Etelä-Amerikassa kuolee kymmeniä tuhansia ihmisiä huumesodissa, jotka olisi vältettävissä erilaisella huumepolitiikalla USA:ssa, jonne ne huumeet ovat menossa. Meksikon huumesodasta on uutisoitu aika ahkeraan uutisissakin, se ei todellakaan ole mikään pikkujuttu enää, kun ihmisiä kuolee yhtä paljon kuin oikeissa sodissa.

Sanomattakin lienee selvää, että opiaattien ilmaiseksi jakaminen ei tarkoita sitä, että kuka tahansa voi mennä pistoksen ottamaan milloin tahansa. En tarkkaan tiedä mitä malleja muissa maissa käytetään, mutta jonkinlainen opiaattiriippuvaiseksi rekisteröiminen varmaan olisi tehtävä ensin ja tämä prosessi kestäisi jonkin aikaa. Opiaatteja ei myöskään tulisi jakaa mitenkään holtittomasti suoraan riippuvaisille käteen (hehheh) vaan niin, että asiaa valvottaisiin ja pistokset otettaisiin vaikkapa valvotuissa tiloissa. Yksityiskohdista voidaan varmasti ottaa mallia muualta.

Huumeiden käytöstä voi olla itse kukin mitä mieltä tahansa, mutta kun puhutaan huumepolitiikasta, niin haluaisin, että ihmiset perustelevat näkemyksiään ja pohtivat kokonaisuutta. Nykyinen huumepolitiikka ei ole millään tavalla optimaalinen ja johtaa yhteiskunnan sekä yksilöiden kannalta huonoon lopputulokseen. Täällä on enemmän huumekuolemia kuin väkimäärältään kaksinkertaisessa Portugalissa. Olisi järkevämpää lopettaa käyttäjien rankaiseminen ja ohjata heitä sen sijaan hoitoon, jos he hoitoa tarvitsevat. Aina se keppi ei vain toimi vaan on koitettava jotain muuta.

Aiheesta muualla netissä:

Osmo Soininvaara – Huumepolitiikkaa tulee uudistaa

5 thoughts on “Suomen päihdepolitiikka on naurettavaa pelleilyä osa 4 – Huumeiden käyttäjien rankaiseminen ja opiaattien ilmaisjakelu

 1. Suomessa huumeiden käyttö ei ole erityisen rankaistavaa – ihan naurettava sakko, jos sitäkään. Korvaushoitojen mukana Suomen heronistien määrä kymmenkertaistettiin suoraan ränniin subiteksia piikittäviin.

  Valitettavasti huumeongelma on huumeiden käyttö. Piste.

  Suomessa Portugalin malli tarkoittaisi sitä, että huomautusten ja pikkusakkojen sijaan haaviinjääneet kotikäyttäjät lähetettäisiin _heti_ katkaisuun. Ihan hyvä ajatus.

  Rikolliset toki anaitsevat putkaa ja vankilaa, vaikka syynä olisikin “huumeharrastuksen rahoitus”.
  Naapuriston viihdekäyttäjätä eroon pääseminen parantaa elämänlaatua emrkittävästi. Ihan sama onko vankilassa tai katkaisussa, kunhan ei ole enää rovoilemassa ja häiriköimässä. Muuten, sellaisen kivan kotikasvattoman tunnistaa naapuristo aivan helposti, sen haisun huomaamiseen ei tarvita mitään poliisikoiraa. Toiveet ovat siinä, että hörhön säjkökytkennät eivät sytytä paloa tai vesikasvatus aiheuta tulvaa.

 2. En ole Suomen korvaushoitojärjestelmään perehtynyt, mutta jos sillä on onnistuttu kymmenkertaistamaan ongelmakäyttäjien määrä, niin lienee selvää, että homma on sössitty ja pahasti.

  “Huumeongelma on huumeongelma”, eli tarkoitat mitä? Huumeiden käyttö itseisarvoisesti on yhteiskunnalle haitallinen eikä suinkaan sen seuraukset?

  Ei Porgugalissakaan heti katkaisuun lähetetä vaan terveys-&sosiaalihuollon tyypeillä näyttäytymään. Ja he päättävät sitten, että miten toimitaan.

  En tiedä missä tarkoituksessa käytät sanaa “viihdekäyttäjä”, mutta jos sellaisesta eroon pääseminen parantaa naapuriston elämänlaatua, niin käyttäisin tällaisesta ihmisesta sanaa ongelmakäyttäjä.

  Mitä tulee ihmisten laittamisesta vankilaan, niin se tulisi olla viimeinen ratkaisu, ellei pidä kovia rankaisuja itseisarvona. Suomalainen vankeinhoitokäytäntö kaikesta kovasta kritiikistään huolimatta kestää kuitenkin aika hyvin kriittistä tarkastelua, kun lähdetään siitä, että tarkoitus on pitää ihmiset kaidalla tiellä ja sopeuttaa yhteiskuntaan. Monissa kovien rangaistusten maissa näin ei ole. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö siinäkin olisi parantamisen varaa, mutta iltapäivälehtiä lukemalla ei saa kauhean hyvää kokonaiskuvaa meidän vankeinhoitolaitoksesta.

 3. Mielenkiintoinen blogiteksti. The Economist, yksi harvoista lehdistä, joilla on varaa ja halua kirjoittaa asioista niin kuin ne ovat, julkaisi taannoin laajan selvityksen huumeista. Sen lopputulos oli että häviämme huumesodan, jos keinoina ovat Suomen keinot. Taloudellinen intressi rikollisuuteen on liian suuri. Lehden selvityksen mukaan ainoa mahdollisuus on huumeiden laillistaminen. Ei ole paljon eroa onko huume alkoholi vai joku muu, ja mikä on pahempi, riippuu katsantokannasta. Suomessakin merkittävä osa terveydenhuollon kustannuksista on itse asiassa alkoholin aiheuttamia. Kieltolaki alkoholin suhteen aiheutti aivan samat ongelmat kuin mitä nyt koemme huumeiden kanssa. Laillistus – valistus – kontrolloitu jakelu lienee ainoa tie.

 4. Pingback: Tulisiko kannabis ja ekstaasi laillistaa? | Tero Uuttana – Toisenlainen näkökulma

 5. “mutta jonkinlainen opiaattiriippuvaiseksi rekisteröiminen varmaan olisi tehtävä” Nimenomaan näin EI PIDÄ mennä tekemään. Paistaa tuo suomalainen ajattelutapa jo tästä, sinänsä asiallisesta, blogista läpi. Täällä on kumma tapa saada kaikki, ja kaikesta, rekisteröityä jotakin. Miksi? Siksi, että se rekisteröity voidaan leimata ja syrjäyttää yhteiskunnasta. Se riipuvainen kyllä hakee sen annoksensa ja selväpäinen ei tule mitään hakemaankaan. Jos pitää olla pakkoavioliitossa rekisterin kanssa saadakseen annoksensa, niin pimeät markkinat pysyvät ennallaan, vai luuletko, että opioidiriippuvainen lääkäri menee rekisteröimään itsensä saadakseen opioideja? Huumesota on hävitty jo sinä päivänä, kun Nixon sen julisti. Terveys ei ollut perusteena, vaan politiikka. Ihmiset voisivat paremmin, kun voisi ostaa kookaupasta kannabiskukintoa ruuan ohella, tiski voisi olla kuin lihalla, joten alaikäiset eivät saisi sitä niin helposti. Saavat sen kuitenkin, mutta moraalisesti se olisi kukkahattutädeille oikein. Työssäkäyvä viihdekäyttäjä ei ole yhteiskuntaongelma ja poliitikot paskoisivat lakanaansa, jos tietäisivät millä tasolla kamaa vedetään. Olen itse ollut viihdekäyttäjä vajaa 30-vuotta, eikä asiasta tiedä, kuin diileri. Hyvä ystävä hänestä tullut vuosien varrella. On aivan tavallinen heppu ja toimii yllättävässä työssä, johon ei aineita yleensä assosioida. Diilaa, koska piiri on pieni ja hän tuntee nuoruudestaan näitä ilävämpiä ihmisiä, itse en tunne, tai edes tiedä, yhtään isompaa kauppiasta. Jos ihmiset laitettaisiin valitsemaan maksaako he veronsa humesodan osalta, niin väitän, että 80% jättäisi ne maksamatta! Laita äänestys pystyyn ja totea itse? Se pääasia olisi nimenomaan haittojen minimoiminen, poistaa niitä ei voi. Puhtaat ja halvat aineet olisi kaikkien etu ja järjestäytynyt rikollisuus tippuisi murto-osaan nykyisestä, kun tulonlähteitä karsittaisiin. Nykyisin he saavat valtavat tulot lääkediilauksesta, joka on siis ihan samaa huumetta, mutta eri nimellä ja ‘lääkkeenä’. Ihmisten moraali ei käsitä eroa lääkkeen ja huumeen välillä. Lääkittävä on sairas, huumetta käyttävä on yököttävä narkkari. Aine on sama. Tuo itsensä pettäminen päättäjien oman pään sisällä on naurettavaa. Jokainen tietää, että peli jatkuu, mutta kun säännöt voisi laatia itse ja samalla tehdä valtiolle vuoreksi asti RAHAA, niin siihen ei ryhdytä. Halutaan olla edelläkävijöitä, mutta ei olla valmiita ottamaan mitään riskiä sen eteen. TässäKIN asiassa suomi jää jälkijunaan ja muut maat korjaavat potin. Kyllä se tännekin rantautuu, järki nimittäin, mutta tuleeko sisällissota, tai kapina ennen sitä jää nähtäväksi. Isänmaa myytiin eurokiihkoissaan, jonka sodissa taistelleet valtavilla uhrauksillaan saavuttivat ja tätä kapitalistiyhteiskuntaa pitäisi vielä puolustaa. En aio. Kapinallisten puolelle käy tämä jalka, kun ei ole enää arvoja mitä puolustaa. Kapitalisti-virkamiesyhteiskunta ei ole sitä missä haluan elää. Jos luoja suo, niin asun vielä siellä missä ihmiset välittää toisistaan ja raha ei ole kaiken mittari. Täällä se on, ja kukaan ei välitä muusta, kuin omasta itsestään. Jalomielisyys on poissa, eikä tämä ole länsimaa, vapaudesta puhumattakaan. Illuusio vapaudesta on aivopesty pieneen mieleen, ja kun valtaosa ei ole käynyt lähelläkään vapaata maata, niin oletetaan ja kuvitellaan. Sehän on maan tapa, olettaa. Totuus ei kelpaa, niin silloin oletuksesta tulee haluttu totuus. Näin myös yuumepolitiikassa, ei tiedetä eikä vaivauduta ottamaan selvää, kun se ei ole uhka omalle asemalle, ja sitten oletetaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s