Miksi ketään ei kiinnosta eutanasia?

Vaaalit oli ja meni. Monia teemoja oli esillä eri ehdokkailla, mutta eutanasiaa en muista oikein kenenkään liberaalinkaan ehdokkaan maininneen. Ehkä se on ihan ymmärrettävää, koska se voi olla poliittinen, jos nyt ei itsemurha, niin omaan jalkaan ampuminen. Aihe herättää tunteita, mutta koskettaa vain aniharvoja. Meri sisälläni -elokuvastakin on jo vuosia eikä aihe ei ole enää mediaseksikäs. Olen niin kauan kuin muistan ollut eutanasian laillistamisen puolella, mutta aihe nousi taas pintaan, kun kaverini kertoi syöpään kuolleesta ystävästään, joka oli pitkään kovissa kivuissa ennen kuin menehtyi.

Kysymys kuuluu, miksi tällainen täytyy sallia, jos ihminen itse haluaisi päästä kärsimyksistään? Mikä oikeus kenelläkään muulla on päättää täysi-ikäisten ja täysijärkisen ihmisen omasta elämästä tai kuolemasta? Miksi ihmeessä eutanasiaa ei sallittaisi kuolemansairaille? Monet taudit päättyvät varmaan ja kivuliaaseen kuolemaan, joten nykyään osalle sairaista vaihtoehto on tehdä itsemurha vielä silloin, kun se omin avuin onnistuu. En näe tätäkään toivottavana.

Maailmassa Sveitsi, Hollanti ja Belgia ovat laillistaneet eutanasian jollain asteella, Ruotsissa on passiivinen eutanasia sallittu. Suomessa se on laitonta ja siitä voi saada jopa kahdeksan vuoden vankeustuomion (Lähde: Wikipedia). Hollannissa se on laillista seuraavilla ehdoilla:

 • Potilas on pyytänyt eutanasiaa toistuvasti. Pysyvästi koomassa olevan potilaan tapauksessa otetaan huomioon potilaan etukäteen tekemä kirjallinen todistettu tahdonilmaus.
 • Potilas kokee sietämätöntä kärsimystä eikä tilanteen paranemisesta ole toivoa.
 • Lääkäri on ennen kuolinavun antamista neuvotellut potilaan tilanteesta kollegan kanssa.

(Wikipedia)

Onko kellään hyviä perusteita, miksi eutanasiaa ei voisi Suomessakin laillistaa samoilla ehdoilla? Perusteiksi eivät kuulu uskonnolla perustelu. Jos ihmisen oma usko ei kiellä eutanasiaa, niin hittoako se kuuluu viranomaisille, Päivi Räsäselle tai luterilaiselle kirkolle, mitä ihminen elämällään ja kehollaan tekee?

Itseäni ihmetyttää toisaalta myös poliittisten puolueiden selkärangattomuus ottaa tällaista asiaa esille ja pyrkiä vaikuttamaan siihen. Asian pitäisi rationaalisesti ajatellen olla yhtä selkeä tapaus kuin seksuaalivähemmistöjen tasavertaiset oikeudet muiden ihmisten kanssa, mutta miksi ketään ei kiinnosta ajaa asiaa?

6 thoughts on “Miksi ketään ei kiinnosta eutanasia?

 1. Eutanasiassa käytettävä myrkkyruisku täytyy saada patentoitua ensin jollekkin lääkeyritykselle yksityisoikeudella. Sen jälkeen lobbarit hoitavat asian laillisuuden ja eettisyyden ja sitten alkaa tulla ruumiita.
  No ei välttämättä kyllä ihan noin, mutta pakostakin tulee mieleen vanha sananonta: “älä tapa lypsävää lehmää.” Jokainen saattohoitopotilas vie potilaspaikan ja hirveät määrät lääkkeitä. Kunnat ja rikkaat yksilöt maksavat ja hoitolaitokset ja lääkefirmat nettoavat. Henkilökohtaisesti olen luopunut toivosta, että mikään mikä sisältää mitään lääketeollisuuden tuotteita olisi millään tavalla eettistä. Ei varsinkaan saattohoito. Joten en voi olla ajattelematta, että bisnestä kaikki on vaan.

  • Ottaen huomioon terveydenhoidon(kin) suuren resurssipulan, niin en usko rahan olevan ainakaan syy, miksi eutanasiaa ei laillistettaisi. Tietenkään se ei saa olla syy sen laillistamisellekaan, koska kyse ei ole rahasta vaan ihmisoikeuksista. Enemmän takana on kristillinen moraali, joka on syvällä kulttuurissamme, vaikka harva uskoa tunnustaisikaan täydellä sydämellä.

 2. Suomen lääkäriliitto pitää ennenaikaista kuolemaa lääketieteen perinteisenä vihollisena, sillä lääkärin etiikan lähtökohta on ihmisen palveleminen elämää kunnioittaen. Lääketieteen kehittyessä ja ihmisen keski-iän huomattava pidentyminen on herättänyt lääkäriliitossa myös keskustelua, että onko pitkitetty elämä aina ihmisarvoista.

  Suomen potilaslaki (785/1992) ja lainsäädäntö ei hyväksy eutanasiaa ja lain mukaan potilaalla ei ole oikeutta vaatia eutanasiaa. Suomen rikoslain mukaan potilaan elämän lopettaminen on rangaistava teko, joka luokitetaan tappo- tai surma-nimiseksi rikokseksi.

  Suomen lääkäriliitto suhtautuu kielteisesti aloitteisiin eutanasian laillistamisesta. Lääkärien ammattikunta pidättäytyy toimenpiteistä, joiden ensisijainen tarkoitus on potilaan kuoleman jouduttaminen. Maailman lääkäriliitto (WNA) kehottaa lääkäreitä pidättäytymään itsemurhan (eutanasia) avustamisesta, vaikka se ei olisikaan maan lakien mukaan kiellettyä. Amerikassa Oregonin osavaltiossa eutanasia on laillistettu, samoin Euroopassa Hollanti, Belgia ja Sveitsi ovat hyväksyneet eutanasian.

  Maailma on menossa koko ajan moraalittomampaan suuntaan kaikilla rintamilla. Jossakin vaiheessa myös eutanasia tullaan hyväksymään maailmanlaajuisesti kuten moni muukin väärä asia, joka on ensin nostatettu keskustelunaiheeksi ja sitten sen johtopäätöksenä asia on hyväksytty.

  Lääketieteen pitäisi suojella elämää ja ylläpitää sitä kaikin mahdollisin tavoin, eikä surmata potilasta, vaikka potilas sitä toivoisi. Kivunhallinta ja kipujen lievittäminen on nykyään lääketieteessä korkealla tasolla. Lääketiede kehittyy tässä suhteessa huimaa vauhtia ja kivuissa sekä kärsimyksissä kamppaileva potilas voi saada vaivoihinsa apua hyvinkin pian sekä jopa parantua niistä.

  Kivuista kärsivä potilas voi parantua Jumalan tai lääketieteen avulla. Tällaisia tapauksia on useita. Myös tästä syystä eutanasia on väärä ratkaisu, sillä parantuminen voi olla edessäpäin. Kenenkään kohdalla emme koskaan voi tietää mitä heille tapahtuu, siksi eutanasia on aina surma ja eettisesti väärä teko.

  Monet lääkärit ovat nähneet omin silmin potilaita, jotka Herra Jeesus on parantanut yliluonnollisesti. Aina kun on elämää jäljellä, niin on toivoa jäljellä. Eutanasia on eettisesti väärin sekä syntiä Jumalan kasvojen edessä.

  tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/eutanasia.html

  • Suomen lääkäriliiton kantaa ihmettelen, mutta uskon se on toki mielipiteeseensä oikeutettu. Lakeja ei kuitenkaan pitäisi säätää sen mukaan, mitä lääkärit haluaa vaan sen mukaan, mitä ihmiset tahtoo. Ja ihmiset sallisi eutanasian uusimpien kyselyiden mukaan.

   http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/al_suurin_osa_suomalaisista_kannattaa_armokuolemaa_3339876.html

   Ihmeparantumisiin taas tuskin uskoo edes lääkäriliitto. Epätodennäköisiä asioita toki on lääketieteessäkin nähty, mutta onko se sitten hyvä syy antaa ihmisten kärsiä, että yksi miljoonasta kokee “ihmeparantumisen”? Minusta ei. Jumalaan, Jeesukseen, Budhaan, Allahiin tai mihin vaan voi jokainen itse turvautua, jos siltä tuntuu. Ihmisen henkilökohtaisen uskon perusteella ei tulisi kuitenkaan laatia sellaisia lakeja, mitkä koskevat myös niiden ihmisten elämää, jotka eivät kyseiseen uskontoon kuulu.

  • Ja ketään lääkäriä ei toki tulisi velvoittaa tekemään eutanasiaa, jos oma elämänkatsomus ei sitä salli. Uskon kyllä eutanasian hyväksyviä lääkäreitä kuitenkin löytyvän niin paljon, että asia ei olisi ongelma.

 3. Moi!

  Eutanasia on TARKEA asia myos nykypaivana!

  Valitettavasti tietokoneeni on hieman sekaisin. Jouduin asentamaan sen Amerikkalaisin kirjaimin ja aakkosin, joten Suomalaiset aakkoset eivat kunnolla toimi siina, kuten myoskaan monet muur kirjainmerkit, valitettavasti.

  Eutanasiassa yhidstyy tosiasiassa niin monta eri aihetta. Etiikka, uskonto, Laki ja kaytanto

  Kysymys kuuluu, miten yhdistaa nama kaikki mielekkaasti. Mista loytaa ns *one size fits all* ratkaisu?

  Ehka sellaista ratkaisua ei tosiasiassa edes ole. Lansimaalainen ihminen etsii helppoa ja yksinkertaista ratkaisua, vahan niinkuin nappia painaisi, mutta asiat eivat tosiasiassa aina toimi niin!

  Olen itse kirjoittanut aiheesta omaan World Press Blogiini myos koskien kaytannon toteutusta. En ole tappanut ketaan missaan vaiheessa, enka myoskaan aio, mutta pahan paivan varalle pidan tata parempana vaihtoehtona kuin sangyssa kivusta tuskassa vaantelehtimista.

  Itseani on suoraan sanoen alkanut pelottaa tama pikku pirulainen. Soin Lidlista ostamiani marjoja joita olin kylla keittanut niin etta marjasoppa oli kylla kiehuvan lamminta, mutta jotenkin minulla vaan on semmoinen outo olo, etteivat asiat ole hyvin. Tuolla pirulaisella on semmoinen 5-10 vuoden itamisaika. Sita on nyt loydetty ketun suolistosta Ruotsissa, mika tarkoittaa etta sita nyt on Suomenkin ekosysteemissa. Noin 4/5 tapauksesta ihmisen oma luontainen immunineettijarjestelma pystyy tuhoamaan viruksen. En suoraan sanoen haluaisi olla tuo 20% joka tulee tarvitsemaan matolaakitysta koko loppuikansa ajan, ja senkin jalkeen maksa on totaalisen PILALLA!

  http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=10258/type=1

  Tama antaa pienta osviittaa siihen, miksi meilla tarvitaan eutanasia. Kun ei kaikkia popoja kertakaikkiaan vaan voi laaketieteen keinoin hoitaa! Joku raavasyy voi tahan todeta, etta mitas menit ostamaan Lidlin Puolalaisia marjoja?

  No…tata pikku paskiaista on loydetty nyt RUOTSISSA ketun suolistosta! Ainoa keino milla kyseinen popo luultavasti sinne matkusti oli jokun kantajan suolistossa, Suomen Lapin Lapi! Kylla se sielta myos Etela-Suomeen ehtii! Loyto muuten oli Lounais-Ruotsissa kaytannossa ihan Suomen rajalla! Munat leviavat esim myyrien suolistossa ja jopa TUULEN mukana! Eli jos et pese vaikkapa mustikkoja ensi vuonna ennen syontia, niin tama paskiainen todella voi tarttia SINUUNKIN!

  Hoitomuotoja on olemassa, mutta kun maksa on tuhottu, sita ei enaa saa takaisin, ei sitten millaan!

  Mihin me oikein paholaista tarvitsemme kun *rakastava Jumala* sallii tallaisia HIRVIOITA ekosysteemiimme? No niin tai nain, tuossa taitaisi ainakin olla yksi syy, mikei myos meille Suomeen tarvittaisiin laillisa eutanasiaa. Blogissani etiikan lisaksi kasitellaan vaihtoehtoista eutanasiametodia mikali laakarit eivat kaytannossa halua avustaa mitenkaan? Kay tsekkaamassa jos olet kiinnostunut!

  http://joneshenry.wordpress.com/echilon-projekti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s