Miksi turkistarhoilla ei ole kesyjä eläimiä?

Turkistarhaus on ollut taas pinnalla viime aikoina. Ei ole varmaan mikään yllätys, että itse olen ehdottomasti sillä kannalla, että turkistarhaus tulisi kieltää. Kannatan vahvasti Animalin tavoitetta kieltää se vuoteen 2025 mennessä. Aihetta voi kätevästi seurata kampanjan Facebook-sivuilta, josta saa aihetta käsittelevät uutiset kätevästi ja nopeasti tietoonsa.

Turkistarhaajat väittävät, että turkiseläimet ovat tottuneet tarhaolosuhteisiin tai että olisivat jopa kesyjä. Tämä ei pidä paikkaansa. Turkiseläimen voi kyllä kesyttää. Se vain johtaa siihen, että eläimen turkki muuttuu erilaiseksi eikä sellaisia haluta ostaa. Mitä pienemmäksi eläimen adrenaliinitaso ja sitä kautta agressiotaso menee, niin sitä huonompia turkiksia niistä saa. Siksi turkistarhoilla pidetään villejä eläimiä, koska niiden turkit menee kaupaksi. Haluatko tietää lisää? Katso tämä ja tämä video kettujen kesyttämisestä, niin huomaat miltä kesytetty turkiseläin näyttää ja ymmärrät, miksi kesyjä eläimiä ei käytetä turkistuotannossa. Asiaa on siis tutkittu. Jos näet tuollaisia videoilla esiintyviä kettuja turkistarhoilla, niin ne ovat kesyjä. Jos et, niin kyseessä on villieläimiä. Villieläinten pitäminen pienissä häkeissä on erityisen epäeettistä.

Jos siis joku väittää, että turkistarhoilla olevat eläimet ovat kesyjä, niin ne eivät sitä ole ennen kuin näyttävät tuolta. Eläinsuojelulaki vaatii eläintarhan villiketuille 600 neliömetriö elintilaa plus jotain muuta kuin häkin. Jotta turkistarhausta voisi harrastaa eettisesti, niin nykyiset tilavaatimukset jouduttaisiin moninkymmen ellei jopa satakertaistamaan ja on sanomattakin selvää, ettei tällaisisissa tiloissa ole enää kannattavaa kasvattaa turkiseläimiä, koska kustannukset nousisivat pilviin.

Lisää turkisaiheisia kirjoituksia tulossa ehkä jatkossa, vaikka aiheen puolesta taistelu onkin välillä varsin turhauttavaa. Jatkossa aion ampua alas ns. Kiina-kortin ja muut paskat argumentit turkistarhauksen puolesta. Sitä odottelessa suosittelen kaikkien harkitsemaan sitä, että äänestävät ensi eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka tukee turkistarhauksen lopettamista. Lista ehdokkaista löytyy täältä. Jos taas ei nappaa taloudellisesti tukea touhua, niin on hyvä välttää Nordean ja Tapiolan asiakkuutta ja tietysti eropyynnössään kiltisti esittää, että mikä oli eron syy, jotta sana menee perille.

P.S. Viimeisen linkin otsikosta ja tekstistä on poistettu Nordea syystä tai toisesta. Se löytyy kuitenkin listalta, josta voi bongata lisää omistajia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s